2007. szeptember 21., péntek

Séta Galwayben

Nos. Több észrevételem is van Írországgal (főként Galwayjel) kapcsolatosan, de ezeket majd (talán egyszer) egy következő postban fogom leírni.

(Ennek a bejegyzésnek a nagyrésze még szeptemberben készült, de csak most sikerült befejezni.)

Most következzen inkább Galway egy része képekben. Ma ugyanis volt egy kis időm körbejárni a "vizes" részeket is (nem mintha a 3 nap alatt leesett eső nem lett volna elegendő).

  1. A legelső kép a várost észak-déli irányban kettészelő Corrib folyót ábrázolja, ahogyan azt a Salmon Weir (szabad fordításban lazacgát) hídról lehet látni észak felé elnézve. A folyó elég keskeny, inkább jó kövér pataknak mondanám, bár a sodrása durvának néz ki. A vize sötét színű és a Corrib tavat (ami egyébként mocsok nagy -- meg lehet nézni a Google Mapsen Galwaytől északra) köti össze az öböllel (azaz gyakorlatilag az Atlanti-óceánnal).
    A foyón keresztbe az a valami olyan gátféle, mint ahogyan azt a neve (ugyancsak Salmon Weir) és a híd neve is mutatja, tehát nem nehéz kitalálni, hogy ő maga a lazacgát.
    A kép egyébként majdnem teljesen megegyezik az Irelands Directory oldalán lévő 8. képpel, csak az enyém szebb meg frissebb meg életszerűbb :)
    Tehát a kép:


  2. A második kép ugyancsak a Corrib folyó, de ez már kicsit lejjebb és déli irányba tekintve. Megjegyezném, hogy bármennyire is szeretném tudni, hogy mi a fene az, ami a folyóban keresztben benne találtatik, fogalmam sincs róla. Talán valami szabályozó apparát, de ki tudja...


  3. A következő kép ég mindig a Corrib (hiába, hát emellett mentem végig) csak a 2. kép után rögtön megfordultam, és észak felé kattintottam. A háttérben a kupolás épület a katedrális, aminek saját honlapja is van -- illetve lesz hamarosan).
    A jobb oldalon sétáló férfiút pedig nem ismerem, úgyhogy nem azért jön felém, hogy szót válthassunk :)


  4. Még mindig a Corrib. Egyébként itt két dolog volt érdekes: a folyóparti házak, meg az a sok fehér cucc (ejtsd: hattyúk, miegymás) a vízben.


  5. Ő Laci. Csak ült a betonon, nézett maga elé, meg rám, meg mindenhova. Néha búgott is valamit, de sajnos nem értettem, hogy mit óhajt velem megosztani. (Ugye milyen Laci feje van?)


  6. Ez a kép nem csak a hattyúk miatt érdekes, mint a 4. kép, hanem az előtere sem mindennapi. Ugyanis a sok sötét -- amúgy kőnek látszó -- dolog mind mind madár. Csak mivel ülnek, és nem repülnek, ezért kőnek látszanak.


  7. Itt mi is az érdekes? Ja, igen: amikor megfordultam, már ilyen "messze" volt a város. Plusz bónuszként egy tovaröppenő madár is található az égen.


  8. Na igen. Most a vízben lévő hattyúk nagy ívben le vannak ejtve, bár kétségtelen, hogy a kép szépségét növelik azáltal, hogy megtörik a (na vajon melyik?) folyó vizének monotonitását. A lényeg itt az a szép nagy zöld-fehér hajó, aminek az ég adta világon semmi köze a Fradihoz, annál inkább az ír színekhez.
    Ha jól megfigyeljük a képet, láthatjuk, hogy a hajó mögött van egy épület, ami olyan hússzínűnek látszik, és egész jól elnyúlik jobbra a barna tetejével együtt. Na, ez a szép nagy épület a Harbour Hotel, ahol a szállásom volt egész idő alatt. Ennek -- saját bevallásuk szerint -- 96 szobája van, plusz a sallang. Szóval annyira nem kicsi.
    És figyelem, mert most jön a lényeg! A hajó az összes vackával együtt magasabbnak tűnik a szállodánál. Ennek pedig nem a perspektíva az oka, hanem az, hogy az a hajó tényleg mocsok nagy (nem sokkal van közelebb, mint a szálloda ugyanis). Ráadásul ennél voltak nagyobbak is, és mind benn parkoltak a szálloda előtt (ugyanis a szálloda nem véletlenül kapta a Harbour nevet). A leghosszabb talán egy norvég dög volt (piros-kékre volt festve, ha jól emlékszem) ami alig fért el a rendelkezésre álló helyen.


  9. A kilences számú kép már a Southpark nevezetű rész egyik csücskében készült. Southparkról annyit kell tudni, hogy egyrészt sem Eric Cartmannel sem Kenny McCormickkel nem találkoztam, másrészt régen szemétlerakó volt itt, ezért a mai napig nem lehet használni a zöldterület északi részét (úgy az össz placc kétharmada) mert vizsgálják, hogy veszélyes vagy sem. A problémáról a NUIG (Galwayi Nemzeti Egyetem) emberei írnak (érdemes elolvasni az első kérdést, mi szerint What is heavy metal?).
    A képen azonban nem a viccesen hangzó nevű városrész látható, hanem a távolban Mutton Island (a kép közepén lévő földdarabka egy világítótoronnyal a tetején) és az oda vezető töltésút (causeway). Mutton Island fontosabb látványosságai (lennének, ha be lehetne menni rá) a világítótorony és a víztisztító üzem (a város honlapján azt is leírják, hogy hogy működik).
    Emellett a képen helyet kapott még az előtér és a háttér (milyen meglepő). Előbbit a "beach" (nem hiszem, hogy annak használnák, mert leginkább sötét színű törmelék található), utóbbit pedig az öböl túlpartján lévő vonulatok alkotják.
    Na, a sok ismertető után a kép:


  10. Ez a kép a városról már a töltésúton készült Mutton Island felé. (Piszok szél volt, meg óceánszag.)


  11. A következő két képet egybeveszem. Ugyanis a lényege mindkettőnek ugyanaz. Miután elmentem addig a Mutton Islandra vezető töltésúton, amíg élő (és nem authorized) ember mehet, megpróbáltam egy bizonyítékot készíteni arról, hogy tényleg én csináltam a képeket. Másképpen szólva próbáltam a kis arcomat és a távoli horizontot (ahol jó nagy adag öbölvíz látható) egy képre sűríteni, de mindezt úgy, hogy még a nap is arról sütött.
    Egy párszor megpróbáltam, mire nagy nehezen sikerült. Többé-kevésbé élvezhető a következő kettő lett:



  12. Na ez az, amiért kimentem a töltésút végére, valamint ez az, amit az előző képen az arcommal megpróbáltam minél jobban eltakarni. Amúgy valahol ott a távolban van az öböl többi része a kijáratával és az óceánnal együtt.


  13. Az utolsó kép a séta során szintén Mutton Island és a töltésút, csak ez már a másik oldal -- napnak háttal, ami miatt kissé látványosabb, mint az előző ilyen (9.) kép.


Nincsenek megjegyzések: