2008. október 21., kedd

Debian, VirtualBox

Ma kaptam egy "blade" szervert "játszani". Ezen fognak ezentúl futni a fontosabb alkalmazásaink, mert ez kellően stabilnak tűnik a maga 4G memóriájával és 4 processzormagjával (tudom, hogy ma már sok helyen asztali konfigurációk is tudják ezt a teljesítményt, de azért ez mégiscsak több, mint a munkaállomásaink és eddigi szervereink).
Jelenleg az a döntés, hogy virtuális gépekben fognak futni a szerverek, erre a célra a VirtualBox nevű virtualizációs megoldást gondoltam felhasználni.

A szerveren alap a Debian, így egy gyors update után ment is a VirtualBox Open Source Edition telepítése a Debian repóból (testing, mivel általában ez is elég stabil ha egyszer felmegy). Felhasználók beállítva, sallala, pöttypötty. Az első virtuális gépet sikerült is létrehozni remekül, csak éppen indítani nem lehetett. Remek. Csepp internet-túrás után meglett a megoldás, szuper (ha ne adj' isten valaki nem bírná ki: a module-assistant-tal kell neki kernelmodult fordítani :)) indult is a virtuális gép.
Igen ám,
de nekem nem sima asztali környezetbe kellene, hanem úgy szeretném futtatni a gépeket, hogy ne kelljen hozzá grafikus felület. Ennek a módja szépen le is van írva a VirtualBox dokumentációjában, épp csak arra kellett némi idő, hogy rájöjjek: VirtualBox OSE != VirtualBox (értsd: nem egyenlő), ugyanis a nyílt forrású változat némileg redukált képességekkel bír. Fasza! OSE letúr, VirtualBox bináris (nem nyílt forrású) debian repository hozzáad, aptitude update/install után már ment is a kicsike. Szuperül megy a fejetlen (headless :), azaz nincs grafikus kimenete a futtató gépen) mód is, minden nagyon szép, jó, mindennel meg vagyok elégedve. Most már mehetnek a telepítések ezerrel, mert jövő héten C@R Project Review Meeting, és addigra minden fogaskeréknek a megfelelően kell forognia...meglátjuk ;)

Nincsenek megjegyzések: