2008. október 21., kedd

vmWare lemezképek alakítása VirtualBox lemezképekké

Ahogy írtam, most VirtualBox-szal játszadozok. A kolléga a kért virtuális gépet vmWare alatt csinálta meg, és ha használni akarom VirtualBox alatt (mint már korábban írtam, nem a grafikus változat, hanem a parancssoros), akkor át kell alakítanom a a vmWare merevlemez-képeit a VirtualBox által kezelhetővé (VDI). Ami még bonyolította a dolgot, hogy nem egy darab virtuális lemezkép-fájl volt, hanem több. A következőképpen ment a dolog:
  1. Össze kell fésülni a különböző virtuális képfájlokat egybe. Ehhez szükség van a vmWare Server nevű termékre, ami regisztráció után ingyenesen letölthető. Ha megvan, akkor le kell futtatni a
    vmware-vdiskmanager -r forráskép.vmdk -t 2 célkép.vmdk
    parancsot, ahol a forráskép annak a képfájlnak a neve, ami összefogja a többit, a célkép pedig annak a lemezkép-fájlnak neve, amelyet újonnan hozunk létre, és tartalmazni fogja az összes korábbi lemezkép tartalmat összefésülve. (A konvertálás eltart egy darabig...)
  2. Ezután szükségünk van a vditool nevezetű eszközre, ami szabadon letölthető. Ezt az
    LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/virtualbox ./vditool DD vboxfile.vdi rawfile.vmdk
    módon tudjuk futtatni (nekem előtte még kellett egy
    aptitude install libstdc++5
    is, mert a 6-os volt az egyetlen, illetve valószínűleg futtathatóvá kell tenni a vditoolt egy
    chmod u+x vditool
    paranccsal). A vboxfile.vdi az újonnan létrehozni kívánt fájl neve, amit a VirtualBox-szal meg akarunk etetni, a rawfile.vmdk pedig az a nagyméretű lemezképfájl, amit a vmware-vdiskmanager létrehozott.
    Hozzátenném: a vditool futása is elég sokáig tart...

Ennyi a konverzióról. A beüzemelés sem zökkenőmentes, mert eléggé tetűlassú a virtuális gép konzolos távoli asztali (VRDP) használata, de némi türelemmel sikerült a lemezképen lévő Windows-t beállítani úgy, hogy ő is kezeljen távoli kapcsolatot, ne csak a VirtualBox. Így már használható lett.

Nincsenek megjegyzések: